Great Keppel Island -> Bundaberg

Door: Michiel

Blijf op de hoogte en volg Michiel

04 Februari 2007 | Australië, Bundaberg

In verband met het nuttigen van maar 1 biertje teveel de vorige avond is het ons niet gelukt om Vrijdag 26 December (Australia Day trouwens...) richting Great Keppel Island te vertrekken.. Vroeg op zat er niet bepaald in deze dag, dus hebben we besloten nog even lekker een dagje te relaxen.. Overdag een beetje gelezen en cricket (!!) gekeken (veruit de populairste sport in Australie, begin het zelfs boeiend te vinden...) en 's avonds besloten een kijkje te nemen bij de "Rockhampton Speedway"! Donderdagmiddag hadden we namelijk opgevangen dat daar het een en ander te gebeuren stond vanavond. Leuke avond gehad, kijkend naar wat in Nederland bekend staat als "autocross" (8-10 deelnemers in ex-sloopauto's die rijdend en glijdend over een ovaal moddercircuitje de meeste rondjes proberen te maken, en elkaar hierbij meerdere malen de baan uit drukken). Leuke avond gehad tussen de locals, en op tijd naar bed gegaan! Volgende ochtend ging het opstaan allemaal wat gemoedelijker, Great Keppel Island dus! Om 9.00u de Ferry gepakt vanuit Rosslyn Bay, en een half uurtje later zetten we voet op het eiland! Geluk met het weer bleek al snel, het zonnetje liet zich regelmatig zien. Snorkelen was schitterend, in het begin was het vrijwel alleen koraal dat we zagen, maar na enkele minuten kwamen er al wat nieuwschierige visjes tevoorschijn, en voor we het wisten was het eendrukte van jewelste, in alle kleuren van de regenboog. Na een uurtje zonnen begon het een beetje bewolkt te raken en besloten we terug te lopen naar het resort waar we onze snorkel-gear gehuurd hadden. Spul teruggebracht en nog even geborreld in een soort strandtent, na enkele uurtjes was het al weer tijd om met de ferry terug naar Rocky te gaan...
Zondag de 28e, op naar Hervey Bay! Althans, dat was het plan. Na gestopt te zijn in Bundaberg om te lunchen hebben we echter besloten daar twee nachtjes te verblijven. Dit omdat we bij het tourist information point te horen kregen dat er op een nabij gelegen strand zeeschildpadjes op het punt stonden uit hun eitjes te kruipen! Na vlak voor 1800u eindelijk een leuk hostel gevonden te hebben hebben we daar dan ook even met de beentjes omhoog gezeten, lekker niks gedaan! Cellblock Backpackers, een oud politiebureau, was de plek waar we de komende 2 nachten zouden verblijven, in onze eigen cel!
De volgende dag zijn we eerst de belangrijkste touristische trekpleister maar op gaan zoeken, de "Bundaberg Rum Distillery". Ontzettend populair drankje in Australie, vooral in Queensland. Denk dat het hier, al dan niet gemixt met cola, bijna meer gedronken word dan bier... Leuke informatieve rondleiding met een uitgebreide uitleg van het hele brouwproces, en uiteraard proeven achteraf.
Na dit tripje zijn we boodschappen gaan doen, daarna een middagdutje gedaan, we snel gegeten en zijn we vertrokken naar "Mon Repos", het Turtle Research Centre. Eenmaal daar werd ons eerst het een en ander uitgelegd over schildpadden, maar we werden al snel weggeroepen omdat er iets gaande zou zijn op het strand. Na een korte wandeling bleek er inderdaad een nest op springen te staan, het duurde niet lang of het eerste schildpadje kroop het zand uit, op zoek naar de zee. Schitterend om mee te maken allemaal, echt een unieke ervaring. Nadat al die kleintjes opgevangen waren door een ranger werden ze allemaal tegelijk losgelaten, en mochten een aantal mensen uit de groep, waaronder ondergetekende, met hun zaklamp meehelpen de schildpadjes richting zee te begeleiden! Nadat ze allemaal (ca. 100) het water gevonden hadden was het tijd voor de rangers om de balans op te maken.. Want helaas komen niet alle eieren uit, en sterven sommige schildpadjes voordat ze het licht zien, doordat ze in weg gezeten worden door hun broertjes/zusjes.. Zo'n 20 eieren waren om wat voor reden dan ook niet uitgekomen, nog eens 20 schildpadjes hadden het niet gehaald tot de oppervlakte.. Terug naar het onderzoekscentrum, even snel een hapje gegeten, tot we wederom geroepen werden door een ranger.. Actie! Vlug het strand op, waar een moeder "Loggerhead-Turtle" druk bezig was haar nest te graven.. Na wat hulp van een ranger (ze had nog maar een halve linkerachtervin, waarschijnlijk ruzie gehad met een haai o.i.d.) begon na een minuut of 20 het eitjes leggen. 91 Stuks dit keer, niet bijzonder veel, maar elk eitje is mooi meegenomen, zeker als je het over een bedreigde diersoort als deze hebt natuurlijk. Nadat moeder schildpad haar weg richting zee weer gevonden had was het tijd om het nest te gaan verplaatsen, dit had ze namelijk onder de waterlijn (bij vloed) gedaan, met als gevolg dat zodra het vloed was geworden de eitjes zo nat waren geworden dat ze waren gaan rotten.. Enkele rangers waren inmiddels zeer bekwaam in het namaken van een schildpaddennest, een kuil van zo'n 60 cm diep in de vorm van een trechter, met het grootste deel aan de onderkant. Alle eitjes werden voorzichtig uitgegraven en met wat hulp van alle toeschouwers zo'n 10 meter verderop netjes weer in het nieuwe nest geplaatst. Na dit alles was de avond dan echt over, maar het was er zeker een die me bij gaat blijven!

• 04 Februari 2007 - 10:38

Brigitte:

Jeetje, wat een belevenis!
    Lijkt me echt zooo mooi om die kleintjes naar de zee te zien hobbelen! Ik ben meer dan anders JALOERS!
    en wat een geweldige kamer hahaha!
    Liefs bries

• 04 Februari 2007 - 10:38

Brigitte:

Jeetje, wat een belevenis!
    en wat een geweldige kamer hahaha!
    Liefs bries

• 04 Februari 2007 - 12:38

Nicole:

In de cel?! haha! En schildpadjes uit zien komen lijkt mij ook echt GEWELDIG! Ik ben net als Bries jaloers! Hier gaat alles verder oke. Ben weer verkouden en niet zo'n klein beetje ook :-(
    (net 1 week beter van 3 weken verhouden zijn) Maar goed. Verjaardag was ook errug leuk.. Ik heb het t hele weekend gevierd! XX

• 06 Februari 2007 - 20:52

Roos:

Dit zijn echt erg leuke foto's! Toch leuk, een hotel wat vroeger een politiebureau is geweest! Super om het hele proces van het leggen van een ei van een schildpad tot het uitkomen ervan te zien zeg! Heb gehoord van mensen die het in Costa Rica gezien hebben dat in de kuil in het zand het geslacht bepaald wordt, aan de hand van of het ei boven of onder ligt begraven!

• 12 Februari 2007 - 02:03

MICHIELTJE ZELF:

Het geslacht van de schildpadden wordt hier bepaald door de temperatuur. Op het vaste land komen alleen vrouwtjes uit, op de eilanden voor de kust waar het een paar graden koeler is alleen mannetjes..